RSS

Hola Noruega!

03 feb

Da er det endelig tid for å sende en oppdatering hjem til moderlandet om tingenes tilstand for Brasilgjengen her ute i den store verden! Grunnet ulike omstendiheter har det vært vanskelig å få blogget – men nå er vi klare for å sende første melding hjem!

For å ta det første først. På Gardermoen ble vi sjekket inn etterhvert som vi kom og utrolig nok var alle 28 på plass, klappet og klare, når flyet tok av mot Frankfurt am Main. Anført av reiseleder Jostein masjerte vi over flyplassen til vi fant skrankene til det beryktede flyselskapet TAM (Transport Aero Militar). For de uinvidde kan det nevnes at TAM i tidligere tider hadde rykte på seg som flyselskapet med snuskete passasjerlister og den høyeste styrtprosenten i Sør-Amerika. Kjentfolk sier at det kunne ta én time å nå normal flyhøyde. Av den grunn ble flyselskapet på folkemunne omdøpt til Transport Al Morte(Transport Til Døden). For allerede bekymrede foreldre og foresatte kan vi derimot berolige med at TAM har tatt sitt kallenavn alvorlig, og gjort noe med det. Flotte fly, serviceinnstilt personell og interaktiv underholdning hele flyturen gjorde flyreisen til en så god opplevelse som det nesten er mulig på økonomiklasse! OBS: Det har kommet en rettelse. Det er to flyselskaper som heter TAM, vi har hele tiden fløyet med det trygge – så ingen grunn til bekymring!

Da vi landet i Sao Paulo var det allikevel en noe preget gjeng som tuslet gjennom sikkerhetskontrollen, før det bar inn på et nytt fly til Rio de Janeiro. Om noen ikke hadde sovet på flyturen over havet, så sov de nå:-) På flyplassen i Rio ble vi møtt av vår eminente reiseleder, Jan Tore Olsen, i tillegg til Marco(nasjonal fra Bolivia) og de to misjonærfamiliene Bore og Lia som skulle være med oss denne uka i Brasil. Fire voksne og seks barn – på skoletur…definitivt et begrep med annet innhold for elevene på den norske skolen i Cochabamba enn for oss som er vant til skoleturer til Bygdebiblioteket med den norske grunnskolen:-) Nok om det. Vi ble altså møtt av denne fantastiske gjengen i Rio, og fra flyplassen ble alle passasjerer og bagasje trøkt inn i to busser, med retning Ilha Grande. Dette er en øy mellom Rio de Janeiro og Sao Paulo, uten veinett og med eneste ankomstvei fra sjøen. Dermed måtte vi over i båt, og vi ble fraktet med skonnert(tror jeg) over til øya – en tur på ca to timer.

Idyll er bare forordet. Ombord på båten fikk vi så vite at pga av høyt trykk med feriegjester var hotellprisene skrudd kraftig opp, og at han (Jan Tore)derfor hadde leid en båt vi skulle sove på…For noen var dette drømmen som går i oppfyllelse, for andre ble føttene en antydning kaldere. Dette bedret seg imidlertid raskt da det ble bekreftet at det VAR mulig å sove på ungdomsherberge, inkludert do og dusj. Dermed fikk alle sine ønsker oppfylt!

Vi oppholdt oss på Ilha Grande i tre dager, der vi besøkte kjente steder på øya som idylliske laguner og Lopez Mendes, en av verdens fineste strender – noe det kan bekreftes at den er! Ilha Grande var en spesiell opplevelse – og gav en skikkelig kickstart på turen! For de interesserte kan siden http://images.google.no/images?q=Ilha+Grande&hl=no&um=1&ie=UTF-8&sa=X&oi=images&ct=title gi litt mer inntrykk av øya:-)

Eneste drawback var at vi kom under avslutningen av regntiden – noe som medfører høy luftfuktighet. Meget høy. Og når ting i tillegg blir våte kan det gå hardt utover både det ene og det andre. Når det da i tillegg er null-tørk så blir det en ganske artig lukt i kofferten etter ei beite.

Derfor var stemningen egentlig ikke så langt nede når vi forlot den idylliske øya, med retning Paraty. Dette er en liten, gammel by noe lenger sør langs Costa Verde (for de geografiinteresserte). Her ble vi sjekket inn på hotell istedenfor ungdomsherberge, fordi vi rett og slett var for mange. Her fikk vi nok en gang et bevis på Jan Tore sine fantastiske evner som reiseleder. Ikke stressa, ikke urolig – og får ting til å gli utrolig smertefritt! Gode senger og vaskeri rundt hjørnet løftet stemningen betraktelig – og mang en fjellheimungdom vendte smilende tilbake fra Paraty Wash med nyvaskede og velluktende klær. Dag nr to i Paraty ble for det meste tilbrakt på stranda Trinidade. Nok en fantastisk strand, hvor det ble arrangert landskamper i fotball, der Norge – Brasil ble høydepunktet, og hvor vi badet i temperaturer rundt 25 grader. Ett ord: FANTASTISK! Selv om solen skinte kun 15 min, var det allikevel nok til at en del av elevene fikk smake strandlivets sure side, med mørkerosa skuldre og høyt forbruk av aloevera de neste dagene!

På morgenen etter var det nok en gang inn på buss – nå tilbake til Rio de Janeiro.  Etter fire timer går vi av bussen – og blir geleidet inn på et utrolig flott hotell, Windsor Flórida. På firemannsrom med dusj, do og aircondishion er forholdene lagt til rette for god søvn og et flott opphold her i byen!

Vi fikk kun en liten pause før vi dro videre til kanskje turens foreløpige høydepunkt for mange: fotballkamp på Maracana! Det skal litt til å fylle en stadion med 120000 registrerte plasser, og 13000 tilskuere høres kanskje lite ut, men du verden for et liv! Med trommer og et hyperaktivt hjemmepublikum ble dette en særs hyggelig opplevelse for de fotballinteresserte. Og det er allerede lagt planer om en reunion her i 2014 (5 år) da det er fotball-VM i Brasil, og finalen spilles på Maracana. Brasil – Argentina i finalen – det er lov å drømme!

I går var dagen for guiding – og vi dro til den berømte Kristus-statuen, og ble kjørt både hit og dit av lokale taxi-helter. Det var også tilbud om en tur til sukkertoppen med gondolbane, men folk hadde igrunnen fått nok i de 39 varmegradene. Men Copacabana var fremdeles fristende for mange, og en gjeng hoppet av her for å teste ut strandlivet på kanskje verdens mest kjente strand (sammen med kanskje 30 000 andre), mens de resterende dro tilbake til hotellet for å gjøre seg klar til kveldens gudstjeneste.

Jan Tore hadde fikset det slik at vi skulle delta på et møte i en pinsekirke litt utenfor sentrum av Rio, og vi skulle synge to sanger. Ryktene fortalte at det kanskje var rundt 200-300 på møtet. Enkelte var litt nervøse kan man si. Nå skal det sies at anslaget var meget feil. Hvis vi sier ca 700-800 nærmer vi oss kanskje – og trøkket var over snittet for den jevne sambanditt. Hele eldsterådet var samlet på scenen, og vi fikk litt GF-stemning hele gjengen:-) Møtet innebar en veldig nær opplevelse med brasiliansk kristenliv – og mye var sikkert nytt og ukjent for mange. Men utrolig spennende! Et fullt orkester og et meget solid kor fremførte også sanger – en meget bra opplevelse!

Dagen i dag har inneholdt følgende: 17 stykker har flydd hanglider fra en fjelltopp, og landet på en strand her i nærheten. Jeg var ikke med på det, så oppdatering kommer senere. Vi andre har slappet av og brukt dagen på shopping eller annet forefallende arbeid som vasking av tøy osv…

Nå er klokka 24:00, og klokka 03:30 drar vi til flyplassen for å reise til Bolivia! I løpet av morgendagen skal vi komme oss til en by som heter Yaquiba, som er grenseby til Argentina. Videre skal vi til Salta i Argentina, og til Mataco-indianerne i Villa Montes på helgebesøk.

Beklager at dette ble mye skrift og ingen bilder, men har rett og slett ikke tid til mer. Må pakke bagen…

Bilder kommer på bloggen seinere – muligens at det blir først om én uke. Da er vi fast stasjonert i Santa Cruz.

Guds Fred!

Hilsen alle oss i Brasil (Snart Bolivia)

—–EDIT——

Her kommer noen bilder!

Bolivia, here we come

 
5 kommentarer

Skrevet av den 3. februar 2009 i Uncategorized

 

5 Svar til “Hola Noruega!

 1. Andreas

  3. februar 2009 at 08:18

  Husk solkrem neste gang da 😉

   
 2. åshild

  3. februar 2009 at 11:48

  Fantastisk! God tur til Argentina

   
 3. Bernhard

  4. februar 2009 at 13:46

  Ooiiiii…! kjenne eg blir grønn av misunnelse. Høyres ut så dokke har fått ein knall start på turen. Tur til Yaquiba, Argentina og alt mulig. Meste så eg hoppe på fyssta flyet og kjeme på besøk! 🙂 God tur videre.
  ¡Que Dios les bendiga!

   
 4. Anna-Marie Urland

  5. februar 2009 at 09:26

  Hei alle sammen!

  Jeg kom til å trykke på noe, og «send kommertar» kom frem. Jeg som er en data-amøbe, fant ut at dette måtte jeg jo gjøre noe med. Det eneste var å skrive noe og trykke «send».

  Så fint å høre fra dere. Jeg gleder meg på deres vegne. Det å få oppleve noe utenfor navlen min og andre mødres navlestrenger, er dere til berikelse. Sug inn de inntrykk og opplevelser dere kommer over!

  I tillegg er det fantastisk å lese noe som er så godt skrevet. God norsk og godt beskrevet reise med fine bilder.
  Fra meg får dere en 6-er.
  La så denne karakter inspirere til flere reisebrev. Alle blir skrevet ut og gjemt i en perm.

  Til slutt vil jeg få ønske dere tillykke med det videre opphold «over there». Dere er en flott ungdom, som er klar til å ta fatt på deres gjerninger her på jorden.

  Anna-Marie (a2mur)

   
 5. Britt Lene

  14. februar 2009 at 16:33

  Ka det va eg sa om den smøringa? Så mange ganga, åsså blir dåkker solbrent??? hehe…. Håpe dåkker har det fint! Ser allefall sånn ut! Kos dåkker masse og hils til alle der nede!

   

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: