RSS

Utreisehelg i Palmar Grande

22 feb

Rundt den 10 februar hadde vi elvene ved Fjellheim ei utreisehelg, der vi delte oss I to. Den ene delen ble igjen i Salta, mens den andre dro til Palmar Grande.
Palmar Grande er en liten indianerlandsby i nærheten av Villa Montes. Det bor ca 40 indianerfamilier der.

Vi stanset ved en liten gård, omringet av sand, stein og noen få trær. Selve huset hadde en åpen løsning. En vegg stod rett opp og ned og støttet et tak laget av uthulet tømmer, og disse fungerte på samme måte som våre takrenner, bare at regnet ikke ville samle seg på et sted, men renne ned på bakken foran inngangen.

Inne i dette hovedhuset ventet en liten familie. Det var foreldrene og broren til David, en av lederne våre. Litt sjenerte, men med et nysgjerrig blikk hilste de på oss, og vi fikk sitte i en ring rundt et langbord.

Snart kom middagen på bordet. Kirsti Synnøve kunne fortelle oss at dette var 17 kg geitekjøtt. Tilbehøret var kokt ris og mais.

Mens vi spiste geitekjøtt fikk vi selskap av ikke mindre enn fem kyllinger, to kalkuner, et par katter og en hund. De gikk rundt oss mens vi spiste, og snappet opp eventuelle biter som falt på gulvet. I tillegg til disse stod det ei papegøye innerst i det ene hjørnet. Den kunne si «Hola», og lage skrikelyder som var prikk lik et menneskebarn.

Et lite stykke unna hovedhuset hadde familien en flokk med svarte, brune og hvite kje. Disse kjeene var annerledes enn de vi har i Norge. De norske har ører som henger rett ned, – lik en hund.
På baksiden av huset hadde de en steinovn. Det var her de bakte brød og kokte kjøtt. Bl. a tilberedte de middagen vår der.

Geitekjøttet smakte godt, og vi tok oss en velfortjent siesta. Etter en stund vandret vi bortover til indianerlandsbyen for å besøke søndagsskolen der. Der ventet det en liten flokk med unger og foreldrene deres.
Barna ilte til da vi tok frem godteri og blyanter. Dette var sjeldne saker!

Deretter nærmet dagens høydepunkt seg; fotballturneringen! I alt fire lag deltok. Tre av dem var lokale og det fjerde var vårt norske guttelag. Vi jentene fikk også en kamp mellom to av kampene.
Resultatet var svært tilfredsstillende; guttene vant alle sine kamper, og hele turneringen. Jentene vant også sin kamp med 4-0!

Etterpå ble lagene fotografert sammen med vinnerpokalen. Vi kunne gå fra stadion med Norges rykte neddrysset i heder og ære.

Kvelden kom sigende, og det var tid for møte.
Her i Bolivia gjelder ikke det norske prinsippet for avtaler. I Norge kommer man presis til avtaler dersom ikke noe hindrer en. Her kommer man helst ikke presis. Dette er en eldgammel «skikk» som ligger som en kampestein i det bolivianske samfunnet. De fleste ønsker nok å holde tida, men den ene regner med at den andre ikke kommer tidsnok uansett, og den andre tenker akkurat det samme. Dette utarter seg som en ond sirkel, der ingen holder tida fordi de regner med at ingen andre holder tida.

Vi satt i parken og ventet, da personen som skulle åpne lokalet kom, for så å finne ut at han hadde glemt nøkkelen. Dette skjedde en halvtime etter at møtet skulle ha begynt.
Men guttene var full av tiltak, og de løp for å hente stoler. Disse satte vi under en lyktestolpe ute i den mørke natta, – midt i landsbyen.

Dette var jo egentlig en genial møteform, – ute i det fri. En kan tenke seg fordelene. Den terskelen som ofte synes lengst, er den såkalte ”dørstokk-mila”. En kan lett komme seg ut sin egen dør, men døren inn til møtet virker mer skremmende. En må kanskje møte sine egne naboer, og samtidig forlate sin egen stolthet.
Hvem vet, kanskje stod der noen gjemt bak et tre eller sitt eget hushjørne denne kvelden, – lyttende til det David forkynte om Jesus.

Derfor kommer vi med en oppfordring til dere i Norge:

Ha møter i det fri så sant det lar seg gjøre! Ute i parken, på stranda og hvor det enn måtte være. En trenger ikke alltid fire vegger for å forkynne. Og en må aldri lukke døra.
Ønsker dere alt godt!

 
Legg igjen en kommentar

Skrevet av den 22. februar 2009 i Uncategorized

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: